Iedereen heeft behoefte aan sociaal contact en wil het gevoel hebben er bij te horen en van betekenis te zijn. Helaas is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. Volgens de laatste gezondheidsmonitor in Moerkapelle door de GGD is 37 % van de inwoners eenzaam en is er bij 7 % sprake van structurele is vereenzaming. In cijfers betekend dit dat 1632 van de inwoners met eenzaamheid gevoelens worstelt en 309 mensen zelfs ernstig en structureel vereenzaamd zijn.
Onder de vlag van ‘Moerkapelle samen’ bundelen bewoners en vrijwilligers organisaties hun krachten voor een dorp waar mensen naar elkaar omzien en iets willen betekenen voor elkaar. Zij doen dit door bestaande initiatieven en netwerken te versterken, het organiseren van nieuwe activiteiten en bijeenkomsten en door medebewoners te betrekken voor hulp en ideeën.
’n Stukje geschiedenis
Moerkapelle Samen is het gevolg van het motto van het vorige college van Burgemeester en Wethouders: Verbinding. Dat trefwoord werd – helaas – onderstreept door vrij komende gegevens over eenzaamheid (ook in Zuidplas), Die cijfers waren onthutsend hoog. Geprobeerd is dit Zuidplasbreed aan te pakken. Maar hier vertilde men zich aan. Vervolgens was de gedachte: laten we – voorzichtig – starten in het kleinste dorp: Moerkapelle.
Zogezegd, zo gedaan. Na een enthousiaste start gooide corona roet in het eten. Het voortvarende proces stokte. Maar gelukkig is er nu weer veel meer mogelijk en zijn we weer met nieuw elan begonnen.
Doelstellingen in trefwoorden
Wat willen we bereiken? Dat kunnen we het beste weergeven door trefwoorden of korte slogans. Je kunt dan denken aan:
- Voor iedereen
- Door iedereen
- Niemand uitsluiten
- Inclusief bezig zijn
- De eenzaamheid voorbij
- Hoe meer zielen hoe meer vreugd
- Laat 1000 bloemen bloeien
- We horen tot de smaakmakers van Moerkapelle
- Ontmoeting
- Iedereen is belangrijk: niemand kan gemist worden
- Interactie
- Aandacht en belangstelling voor elkaar
- Nieuwe mensen leren kennen en waarderen
We kunnen het ook anders zeggen. We organiseren activiteiten (evenementen: braderie; spelletjesochtenden voor senioren; fietstochten e.d.), die enerzijds nieuw zijn (nog door geen enkele organisatie worden aangeboden) en anderzijds voor iedereen toegankelijk (= iedereen moet mee kunnen doen, ongeacht geloof, nationaliteit, ras of leeftijd).